Mobiel verandert ook muziekwereld


Wees eens stil… en luister! Hoor je het? Geluid! Het is overal en spreekt meer aan dan tekst en beeld. Niet gek dus dat het succes van de iPhone een voorloper kende in de iPod. Inmiddels zijn de mobieltjes en tablets echter een stuk geavanceerder. Ze spelen niet alleen muziek af, maar hebben ook talloze opties om muziek te maken, op te nemen of te bewerken. En er komt nog meer aan! Tijd voor Mobile Monday om de 20e editie te wijden aan “The Music in Mobile”.

Muziek uit de ziel van de iPad

Afgetrapt wordt er met een show van Erwin Blom en zijn nieuwe muzikale vrienden genaamd iPhone en vooral iPad. Vroeger kocht hij voor honderden euro’s aan muziekinstrumenten en -apparatuur om muziek te kunnen maken, nu is hij met enkele apps voor een paar tientjes klaar! Velen zullen wellicht menen dat het gevoel anders is, maar Blom stelt dat de ziel ook op deze nieuwe manier geraakt kan worden. De kwaliteit gaat niet achteruit volgens Blom. Integendeel juist: doordat er overal aan muziek kan worden gewerkt neemt de hoeveelheid troep wel toe, maar zijn er ook meer parels!

Troep en parels

Maar zelfs wat troep lijkt, kan soms gebruikt worden in parels. Zo presenteert Steven Kruyswijk zijn Delay Lama app die vooral grappig lijkt en niet hele mooie muziek lijkt op te leveren. Dit is echter slechts een instrument dat moet passen in een groter geheel. En dat grotere geheel is ook te zien in de vele filmpjes op YouTube waarin deze zingende monnik een hoofdrol vertolkt. Naast dit succes worden Delay Lama samples zelfs in deze track van Madonna gebruikt!

Parels die minder bekend zijn dan Madonna hebben meer moeite om bekendheid te verwerven onder het publiek, maar daarvoor is er de succesvolle Nederlandse startup Shuffler.fm. Een dienst die alle muziekblogs afstruint en daar diverse continue streams van maakt terwijl de context van de blog behouden blijft! Lees meer erover in deze post uit januari of probeer het gewoon zelf!

Luisteren naar 1,6 mensen tegelijk

De Engelse Julian Treaser van The Sound Agency, brengt het onderwerp vervolgens een stapje verder. Niet alleen muziek, maar elk geluid beïnvloedt ons, en wel op 4 manieren:

  • Fysiek - je hartslag versnelt als je onverwachts een hard geluid hoort, of als je naar snelle muziek luistert
  • Psychologisch – vrolijkheid door vogelgezang of verdrietigheid door een droevig klassiek stuk
  • Cognitief - We kunnen maar naar 1,6 mensen tegelijk luisteren en productiviteit is maar liefst 60% minder in rumoerige ruimtes!
  • Gedrag - Als iemand met een drilboor aan het werk gaat, loop je er snel voor weg.

Nu lijkt deze algemene audioles niet veel met mobiel te maken hebben, maar mobiel heeft toch al een behoorlijke impact op bovenstaande. Met name het gebruiken van de mobiele apparaten als muziekspeler met koptelefoon heeft veel invloed. Je continu afsluiten voor de maatschappij en omgevingsgeluid kan wel rust geven, maar zorgt er ook voor dat we minder naar elkaar luisteren en elkaar minder gaan begrijpen. Een klas kinderen in de trein kan irritant zijn, maar kan je ook leren waar die generatie het tegenwoordig over heeft. Voor koptelefoonjunkies zijn er zelfs nog serieuzere gevaren. Als je continu iets anders hoort dan er in werkelijkheid om je heen gebeurt, kan dit zelfs schizofrenie tot gevolg hebben…

Mobiele kansen: audio-advertising & voice-interface

Naast muziek is mobiel volgens Treaser echter ook uitermate geschikt voor gepersonaliseerde audioadvertenties. Wel waarschuwt  hij zelf al dat audio-spam nog vele malen erger is dan tekstuele spam, zeker wanneer het binnenkomt op een persoonlijk apparaat als een mobiele telefoon. Daarom stelt hij direct 4 gouden regels waar adverteerders zich aan moeten houden:

  1. Maak het optioneel
  2. Maak het gerelateerd aan de content
  3. Maak het waardevol
  4. Testen, testen, testen

Een 2e kans en ontwikkeling die de Engelsman verkondigt is het gebruik van voice-interfaces. Gesproken tekst is namelijk het rijkste communicatiemiddel dat er bestaat (zie eigenschappen in afbeelding). Ook spraakherkenning wordt steeds beter. Wij gaan straks gewoon praten met onze koelkasten, ovens en auto’s. Een risico bij deze kans is dat er generieke stemmen worden gebruikt voor de output, waardoor we minder geneigd zijn om te luisteren.

Zijn beroep is onder andere dan ook om stemmen aan merken te koppelen. Een goed voorbeeld van hoe dat in Nederland al eens gelukt is, is de stem van Cora van Mora, de gezellige, maar ook nette Brabantse stem past natuurlijk perfect bij het genieten van een kwaliteitsproduct.

5mb muziek geeft 100mb data

Audiodata-expert Brian Whitman spreekt wat minder helder dan zijn voorganger, maar had desalniettemin wel een interessante presentatie. Niet alleen spraakherkenning wordt beter, alle analyses van muziek en geluid worden beter en sneller. Shazam is hier een mooi voorbeeld van. Hoewel het principe feitelijk al bestond in de jaren ’90, is het toch bewonderenswaardig hoe snel de analyse en feedback terug komt. Echter gaat analyse verder dan titels herkennen. Zo kan emotie gemeten worden aan de hand van playlists en kan zelfs voorspeld worden hoe groot de kans is dat een song een hit gaat worden. Gevolg van al deze analyses is dat elke 5mb muziek nu 100mb aan analyse-data oplevert en dat zal alleen maar meer worden is de verwachting.

Met algoritmes kan echter ook muziek gemaakt worden, een ontwikkeling die steeds meer toegepast wordt. Nu zien we dit met name nog enkel in de elektronische muziek, maar ook klassieke muziek (desgewenst nog op echte instrumenten gespeeld) kan gecomponeerd worden door computers.

Leven voor je vakgebied

Dat elektronische muziek de heilige graal is, is ook Duncan Stutterheim (ID&T) het mee eens. Op 20 jarige leeftijd (1992) begon hij met het organiseren van feesten, muziek was zijn leven. Het succes was overweldigend! Inmiddels is ID&T met name met dancefeest Sensation actief in tientallen landen en werken er 90 werknemers bij ID&T, die vrijwel allemaal muziek als hun leven zien. Het gaat echter niet meer alleen om het feestleven van de rijke westerse wereld, zo is er sinds enkele jaren Dance4Life: muziek om het leven van kinderen in de derdewereldlanden te verbeteren.

Dat ID&T ook mooie apps maakt voor hun feesten wordt niet eens belicht, maar dat gelooft iedereen, gezien de passie en professionaliteit die Duncan over brengt. Juist deze passie van spekers en bezoekers is wat Mobile Monday zo bijzonder maakt. Niet voor niks zijn de Momo’s nog sneller uitverkocht dan Sensation. Vrijwel elke aanwezige, inclusief mijzelf, gelooft en leeft voor een mobiele toekomst.

Maak het mee op de volgende Momo op 30 mei met onder andere Adam Greenfield en Jyri Engeström.

, ,

  1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)


Switch to our mobile site